Vliegen?

Al een aantal jaren kriebelde het weer: ik wil eigenlijk wel graag leren vliegen! Na veel onderzoek en wikken en wegen toch maar de knoop doorgehakt: ik ga mijn PPL-brevet (Private Pilot License) proberen te halen!

Mijn ervaringen met het behalen van mijn PPL-brevet zal ik regelmatig op dit blog posten!

Bij het starten van dit blog ben ik al wat achter met het posten van mijn ervaringen, dus in deze post ga ik eerst wat geschiedenis inhalen…

Proefles

Na veel leeswerk op internet over diverse vliegclubs en -scholen heb ik besloten om een proefles te nemen bij Vliegclub Rotterdam. Zij vliegen vanaf Zestienhoven en dat is lekker dichtbij. Daarnaast lijkt het me wel een goed idee om van een ‘druk’ vliegveld te vliegen, zodat je al vroeg leert hoe het is in de ‘drukkere regionen’ boven onze lage landen…¬† Afijn, de telefoon gepakt en een proefles gereserveerd voor 18 september om 13:00 uur. Mijn instructeur was Fred, een oud-beroeps die instructie geeft op Rotterdam en Hilversum. Na een korte kennismaking toetste Fred mijn parate kennis van de werking van een vliegtuig en waarom zo’n ding nou eigenlijk in de lucht blijft hangen met behulp van een houten vliegtuigmodel. Daarna snel naar het toestel gestapt, de PH-SVM. Na de pre-flight checks heeft Fred het toestel naar de startbaan getaxied. Vervolgens heeft Fred een ‘Hotel departure’ (richting Hoek van Holland) aangevraagd en de start gedaan. Toen we net van de grond waren, gaf hij aan: ‘jij hebt het toestel!’. Tja, en wat dan??? Voorlopig even niets en gewoon verder stijgen naar 1500 ft en vervolgens afbuigen naar Delft. Voor Delft weer links richting Hoek van Holland. Vervolgens boven de zee diverse oefeningen gedaan. Ik mocht wat bochten draaien. Vervolgens heeft Fred laten zien wat er gebeurt als het toestel overtrekt, en wat de ideale glijvlucht is. En dat je dan nog best ver komt… Vervolgens weer naar Hoek van Holland en daar mocht ik de Nieuwe Waterweg volgen tot Rotterdam. Het was erg mooi weer, dus het was echt schitterend om de rivier met alle havens onder je te zien doortrekken. Voor het Erasmus Medisch Centrum weer linksaf richting Zestienhoven. Toen we net bij Zestienhoven waren kregen we door van de toren dat we een slot hadden om te landen – als we snel waren, want er zat een grote kist achter ons. Fred heeft vervolgens snel hoogte verloren door een steile bocht naar rechts te maken zodat we direct goed voor de aanvliegroute voor de landing uitkwamen. Fred heeft het toestel mooi op de baan gezet en toen mocht ik weer terugtaxieen naar de vliegclub. Daar hebben we nog even nagepraat over deze leuke vlucht. Een fantastische ervaring die mij heeft gesterkt in mijn wens om mijn brevet te halen!

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Vliegen?

  1. Corrie Groen says:

    Geweldig! Geniet er maar van!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.